Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct babiččin jogurtový koláč | recept na moučník s ovocem

Jak upéct babiččin jogurtový koláč | recept na moučník s ovocem. V létě většinou není chuť na složité a zdlouhavé vyvařování, raději si užíváme hezkého počasí venku. Proto vařím a peču jen  rychlé pokrmy s jednoduchou přípravou. Ovocný koláč z jogurtového těsta je jedním takovým moučníkem – základ zůstává stejný a mění se jen ovoce podle momentální dostupnosti. Přečtěte si návod, jak na to. 

Co je potřeba

  • 300 g bílého jogurtu (2 kelímky)
  • 180 g krupicového cukru (xylitolu)
  • 500 g polohrubé moiky
  • 200 ml oleje
  • 4 vejce
  • 1 lžižka kypřícího prášku na pečení
  • meruňky (jiné ovoce)
  • volitelně strouhaný kokos, mleté mandle

uvedené množství postačí na plech 40×30 cm

1

Připravte si potřebné ingredience: libovolnou značku bílého jogurtu – stačí 2 malé kelímky, mouku promíchejte s kypřícím práškem na pečení, rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky, meruňky vypeckujte. Ušlehejte pevný sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem vymažte tukem a vysypte moukou.

Zapněte troubu na 180 °C, během přípravy se vyhřeje na potřebnou teplotu.

2

Jogurt, žloutky a cukr společně vyšlehejte. Tenkým pramínkem za stálého šlehání přilévejte olej. Zapracujte směs mouky a kypřícího prášku.

Krupicový cukr můžete nahradit březovým cukrem (xylitolem) ve stejném množství. Pak si na koláči mohou pochutnat i diabetici.

3

Do těsta zapracujte pevný bílkový sníh. Opatrně ho překládejte, aby těsto zůstalo nadýchané a nekleslo.

4

Jogurtové těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech. Poloviny meruněk vyskládejte řeznou stranou nahoru v pravidelných řadách.

5

Nakonec můžete meruňky posypat strouhaným kokosem, mandlovou moukou nebo mandlovými plátky. Pokud máte rádi drobenku, můžete ji také použít. Tento závěrečný krok (posyp) můžete vynechat, záleží zcela na vašem rozhodnutí.

Plech vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.