Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nepečený bezlepkový dort s malinami

Nepečený dort z bezlepkových piškotů připravíte velmi snadno a recept se vám zaručeně vždy povede. Jistě jím potěšíte každého, kdo z nějakého důvodu drží bezlepkovou dietu, i všechny ostatní, neboť je osvěžující a vláčný díky kávě a omáčce z čerstvých či mražených malin. Maliny se samozřejmě dají nahradit jiným sezónním ovocem.

Co je potřeba

  • 300 g čerstvých či mražených malin
  • zhruba 80 g třtinového cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce studené vody na rozmíchání
  •  1–2 balení bezlepkových piškotů (dle velikosti formy)
  • 100 ml zchladlé kávy (espressa či překapávané)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • čerstvé maliny k podávání
1

Nejprve následujícím způsobem připravíme malinovou omáčku: Do rendlíku nasypeme omyté maliny, zasypeme je asi 3 lžícemi třtinového cukru (omáčku případně podle chuti dosladíme) a na mírném ohni ovoce dusíme zhruba 10 minut. Posléze omáčku zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve studené vodě a ještě ji chvilku na mírném ohni povaříme. Nakonec ji necháme vychladnout.

2

Mascarpone důkladně promícháme s třtinovým a vanilkovým cukrem. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme dotuha a poté ji opatrně vmícháme do oslazeného mascarpone.

3

Dortovou, bábovkovou nebo jinou vhodnou formu (nejlépe silikonovou) vyložíme vrstvou bezlepkových piškotů a pokapeme je kávou. Na piškoty následně rozetřeme zhruba 1/3 krému z mascarpone.

 

4

Krém polijeme vychladlou malinovou omáčkou, kterou opět poklademe vrstvou piškotů pokapaných kávou. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškerý krém, kterým bychom měli končit.

Nepečený bezlepkový dort s malinami umístíme do lednice a necháme jej ztuhnout do druhého dne. Dort podáváme s čerstvými malinami nebo jiným ovocem, na talíři jej můžeme dozdobit snítkou máty.

Maliny lze doplnit či nahradit mnoha jinými druhy ovoce. Hodí se např. borůvky, ostružiny, višně, jahody, ale i broskve či meruňky.

Pokud je dezert určen dětem, připravte si o trochu větší množství malinové omáčky a část ponechte bez zahuštění škrobem. Tato malinová šťáva skvěle poslouží k pokapání piškotů místo kávy.

Mascarpone lze nahradit měkkým tvarohem, v tom případě je však třeba krém taktéž zahustit trochou kukuřičného škrobu nebo ztužovaček tvarohu.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zavařit jablka na štrúdl | recept
Jak zavařit jablka na štrúdl | recept. Jablka patří mezi naše nejzdravější a nejčastěji pěstované druhy ovoce. Obzvláště v zimě je vhodné do…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.