Co je potřeba

  • 1/2 menší hlávky zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru (Recept na zeleninový vývar naleznete zde: Jak udělat zeleninový vývar.)
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
  • krutony ze staršího pečiva (Postup přípravy domácích krutonů naleznete zde: Jak uvařit výbornou hráškovou polévku.)
  • sýr na zapečení (např. gouda nebo parmezán)
1

Hlávkové zelí je tvořeno z velké části vodou, dále obsahuje mimo jiné vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K, z minerálů pak zejména draslík, vápník, mangan, fosfor a mnoho dalších. Zelí má detoxikační schopnosti, napomáhá trávení a hubnutí, pomáhá předcházet rakovině, působí proti kardiovaskulárním onemocněním, zlepšuje stav pleti atd.

2

A jaký je postup?

V hrnci rozpustíme máslo a osmažíme na něm nakrájenou cibuli a následně na plátky pokrájený česnek.

3

Poté přisypeme na tenké nudličky nakrouhané zelí, ochutíme jej solí, pepřem, drceným kmínem a sušenými bylinkami.

4

Po chvilce přilijeme víno a část vývaru tak, aby bylo zelí zcela ponořené. Podusíme jej na mírném ohni doměkka, v průběhu vaření doléváme zeleninový vývar.

5

Polévku dochutíme podle své chuti. Podáváme ji s krutony a nastrouhaným sýrem. Také je možné poklást polévku plátky bagety, posypat vše sýrem a krátce vše zapéct, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Polévku před podáváním můžeme dozdobit čerstvými bylinkami. Dobré chutnání!

Tipy
  • Pro přípravu polévky můžete použít také červené zelí, které obsahuje ještě více zdraví prospěšných látek než bílé odrůdy.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno