Co je potřeba

  • Voda
  • Kvalitní jemná mletá káva
  • Džezva
1

V první řadě je dobré vysvětlit, co to džezva vlastně je. Jde o nádobku kónického tvaru, což znamená, že se směrem nahoru mírně zužuje. Na boku je rukojeť, buď ze stejného materiálu jako džezva, nebo je kombinovaná se dřevem. Džezva se nejčastěji vyrábí z mědi, uvnitř je pocínovaná. V arabských zemích, kde má příprava kávy tímto způsobem dlouhou tradici, existuje spousta druhů džezev. I když se materiál příliš nemění, bývá různě zvenčí zdobená, nejčastěji tepáním.

2

Kdo by si chtěl vychutnat tento nápoj tak, jak se kdysi připravoval, potřeboval by kromě vody, kávy a džezvy také rozpálený písek. Podle gurmánů je tento způsob, kdy se nápoj ohřívá díky písku, zcela jedinečný. V podstatě jde o obřad a kdo spěchá, bude zklamán. Nápoj totiž několikrát vzkypí, než ho labužníci začnou pít. Příprava je sice trochu komplikovanější, ale výsledek stojí za to.

3

I bez písku si ale můžete doma v džezvě připravit lahodný, silný, voňavý nápoj. Důležitý je výběr vhodné kávy. Čím je jemnější, tím lépe. Máte-li doma mlýnek, použijte ho tak, aby káva měla konzistenci podobnou jako hladká mouka. A samozřejmě musí být čerstvá, ne vyčichlá.

Důležitý je i poměr kávy a vody. Na sedm gramů mleté kávy potřebujeme 100 ml vody. Tu nalejeme do džezvy, přisypeme kávu a začneme ohřívat (místo písku poslouží klasický sporák). Jakmile nápoj zpění, odstavíme ho a počkáme, dokud pěna neopadne. Tento postup opakujeme dvakrát. Nápoj naléváme do šálku, když se sedlina drží u dna. Nepočítejte ale s tím, že se lógr usadí dokonale tak, jak jste zvyklí.

Tipy

V zemích, kde vaří kávu v džezvě už tisíce let, ji ochucují kardamonem, jiní sáhnou po špetce chilli nebo pepře.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)