Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí celozrnné rohlíky | recept

Domácí celozrnné rohlíky | recept. Sehnat opravdu celozrnné pečivo v běžných prodejnách bývá kumšt. Zkuste si celozrnné rohlíky upéct doma. Není to nic těžkého, jen je třeba počítat, že rohlíky z celozrnné mouky budou hutné. Celozrnná mouka totiž hůře kyne. Ale za to si připravíte opravdu zdravé domácí pečivo, které je nejen chutné, ale také dlouho vydrží. Vyzkoušejte následující postup na celozrnné rohlíky, zvládnete to, ať už s domácí pekárnou nebo bez.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 250 ml vlažné vody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 170 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  •  ¼  kostky čerstvého droždí
  • sezam, lněná semínka či jiná dle chuti
1

Pokud jste šťastným majitelem domácí pekárny, bude následující postup velice jednoduchý a bezpracný. Postačí pouze uvedené ingredience postupně nasypat nebo nalít do pečicí nádoby a zapnout program, který bývá obvykle nazýván „těsto“. Díky tomu si ušetříte nejen zadělávání, ale pekárna dokáže skvěle pomoci s kynutím. Poradíte si však i bez pekárny. Do hrnku rozdrolte všechno droždí, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky, zalijte trochou vody, lehce promíchejte a přikryjte talířkem. Kvásek nechte vzejít. Mezitím si do větší mísy nebo na vál přichystejte ostatní suroviny. Do mouky udělejte v prostředku důlek a hotový kvásek do něj nalijte. Následně důkladně zpracujte na těsto.

2

To nechte na teplém místě alespoň 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Vykynuté těsto přesuňte na pomoučněný vál. Rozválejte ho na kulatý plát. Ten rozkrájejte rádýlkem na trojúhelníky. Každý trojúhelník těsta rolujte od delší strany. Hotové rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

3

Troubu předehřejte na teplotu 220 °C. Rohlíky poprašte moukou a pečte přibližně 20 minut. Hotové budou, jakmile zezlátnou.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.