Jak upéct jehněčí špízy
Jehněčí maso patří k jarnímu jídelníčku. O jeho spjatosti s jarním obdobím a především obdobím Velikonoc svědčí i obliba pečení sladkých velikonočních beránků, které měly v dřívějších dobách nahradit právě drahé jehněčí maso. Pokud vám však toto maso moc nevoní (skopové má opravdu nepříliš vábný pach, jehněčí sice o něco méně, ale přesto je to znát), nebo s ním nemáte zkušenosti, není nic jednoduššího, než ho "schovat" do špízů. Bude rychle hotové a díky marinádě i skvěle šťavnaté. Ideální přílohou jsou pak brambory pečené přímo se špízy, nasáknou se šťávou z masa a tím získají výbornou chuť.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na 4 porce
300 g jehněčího masa
200 g kuřecích stehenních plátků
150 g jater
několik plátků anglické slaniny
případně libový párek (nemusí být)
2 zelené (bílé) papriky
2 cibule
8-10 brambor
Nyní si vezmeme špejle s hrotem, nebo pokud máte kovové jehlice špízy. Postupně napichujeme jednotlivé kousky, aby se pravidelně střídaly. Jakmile máme špejle plné, rozložíme je na plech nebo větší pekáč. Případně je můžeme naskládat na dva pekáče, pokud děláte větší množství, aby se pak ke špízům vešly ještě brambory.
Na marinádu si prošleháme v mističce trochu oleje, s pepřem, mletou paprikou, případně přisypeme i trochu pálivé nebo uzené. Nakonec přisypeme sušené bylinky. Rozhodně nesolíme, játra by ztvrdla, s konečným dochucením tedy počkáme, až budou upečená. Marinádou pak potíráme špízy. Asi polovinu marinády si odložíme a pomažeme jí špízy až při otáčení během pečení. Až dotud si pokrm můžete připravit v předstihu. Takto můžete špízy nechat odležet klidně do druhého dne. V dalším kroku si předehřejeme troubu na 200°. Brambory vydrhneme a i se slupkou nakrájíme na špalíky. Cibuli oloupeme, přeřízneme na poloviny a nakrájíme na plátky. Potom oboje rozhodíme po pekáči mezi špízy, zalijeme trochou slunečnicového oleje, promícháme a vložíme do trouby.
Na pekáč přidáme špízy a vše pečeme asi 20 minut, poté pekáč vyjmeme z trouby, špízy otočíme a spodní stranu namažeme zbylou marinádou. Do hodiny by mělo být vše hotovo, pokud by se vám během pečení zdálo, že maso ještě potřebuje a přitom se některé kousky začínají připékat, přikryjte pekáč alobalem.
Diskuze k článku