Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kokosem prolnutý batátový koláč | recept na vynikající moučník

Jak upéct kokosem prolnutý batátový koláč | recept na vynikající moučník. Lehoučký, šťavnatý a nesmírně voňavý třený koláč, který se navíc honosí i puncem nevšednosti. O ten se postará jedinečné a pro české koláče netradiční spojení nasládlých batátů s luxusním kokosovým mlékem, jež je v chuti podpořené i samotným kokosem. Třtinový cukr pak v souznění s javorovým sirupem a skořicí dodá koláči jedinečný karamelový nádech.

Co je potřeba

  • 100 g másla či hery
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 vajíčka
  • 300 ml kokosového mléka
  • 5 lžic javorového sirupu
  • 250 g batátového pyré
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g nahrubo nasekaných ořechů
1

Povolené máslo či heru utřete s cukrem.

2

Do třeného základu postupně vmíchejte jedno vajíčko po druhém.

3

Poté přilijte kokosové mléko, ochuťte javorovým sirupem a přidejte batátové pyré.

Batátové pyré snadno připravíte z očištěných, oloupaných a na kostky nakrájených batátů, které ve vodě uvařte do změknutí a poté je rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

4

Ve velké míse promíchejte mouku s kokosem i práškem do pečiva a současně provoňte skořicí. Té můžete dle své chuti přidat i o trochu více.

5

Do mísy se sypkými surovinami přilijte řídkou batátovou směs a důkladně promíchejte.

6

Na závěr do těsta vmíchejte nahrubo nasekané ořechy.

7

Připravené těsto rozprostřete do pečící formy, povrch uhlaďte a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) přibližně 50 minut.

Po vychladnutí nakrájejte na řezy a podávejte například ozdobené šlehačkou.

  • Upečený koláč můžete ještě zpestřit čokoládovou polevou. V tomto případě ale doporučuji ozdobit polevou z bílé čokolády, která  vytvoří krásný barevný kontrast a ve spojení s kokosovým mlékem je naprosto excelentní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.