Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct moučník Šalamoun | recept na rychlé vláčné řezy

Jak upéct moučník Šalamoun | recept na rychlé vláčné řezy. Že by se moučník jmenoval po moudrém izraelském králi Šalamounovi? Dost možná. Ale moudře, to je tento moučník dělaný určitě. Šalamounsky si práci usnadněte tím, že základ z másla, cukru a kakaa pracně netřete v míse, ale jen párkrát do rozpuštění promíchejte na plotně. Pak jen párkrát propracujte s moukou a vajíčky a po upečení tuto tmavou božskou dobrotu jen zalijte rumovou polevou, zasypte kokosem a královsky pohostěte přítomné. Upečte si moučník Šalamoun. Tyto rychlé vláčné řezy vás určitě nadchnou.

Co je potřeba

  • Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm

 

  • 120 g moučkového cukru
  • 90 g másla
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 5 lžic vody
  • 2 vajíčka
  • 125 g polohrubé mouky
  • 0,5 sáčku prášku do pečiva
  • 2 až 3 lžíce rumu
  • kokos na posypání
1

V kastrůlku za stálého míchání rozpusťte máslo spolu s moučkovým cukrem, tmavým kakaem a vodou. Po rozpuštění stáhněte z plotýnky, aby se směs nezačala vařit.

2

Tekutou směs rozdělte na dvě poloviny a nechejte vychladnout.

3

Poté do jedné poloviny směsi přidejte mouku, s kypřícím práškem a s vajíčky a vymíchejte do hladkého vláčeného těsta.

4

Do druhé poloviny přilijte rum, promíchejte a odložte stranou.

5

Těsto vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě předem vyhřáté na 180˚C, trvá to přibližně 20 minut.

6

Ihned po vytažení z trouby horký korpus polijte připravenou, rumem ochucenou, směsí.

7

A zasypte strouhaným kokosem.

8

Po vychladnutí a zatuhnutí neváhejte vyzkoušet, jaký úžasný a vláčný moučník jste velice „šalamounsky“ upekli. 

  • Moučník nemusíte nutně sypat kokosem, výborně chutná i posypaný nasekanými ořechy.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šalamounovy řezy | recept
Šalamounovy řezy | recept. Tento recept na Šalamounovy řezy znám již odmalička. Vcelku brzy jsem ho pak začala péct sama, je to šťavnatý koláč, který…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.