Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pohankové rizoto s pečenou zeleninou | recept

Pohankové rizoto s pečenou zeleninou | recept. Pohanka je velice zdravou plodinou, rozšiřuje se k nám spíše ze západních zemí, avšak hojně a dlouho je rozšířena i na východě, ukrajinská a ruská kuchyně se bez ní neobejde. Jde o obilovinu, jejíž chuť připomíná čočku a rýži. Příprava pohanky je poměrně snadná. Je velice univerzální surovinou, lze z ní připravit sladké i slané pokrmy. Pravidelnou konzumací pohanky uděláte dobře svému zdraví. Následující recept je jednou z mnoha variant, jak si z pohanky připravit jednoduchý a lehký oběd nebo večeři. Pokrm je bezmasý a poměrně rychlý. Při jeho přípravě budete potřebovat především kořenovou zeleninu, pro zdraví a zajímavější chuť je zařazen i zázvor.

Co je potřeba

Na 1–2 porce budete potřebovat:

  • 100 g pohanky
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • kousek zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce mraženého hrášku
  • sůl, pepř a koření na grilovanou zeleninu na dochucení
1

Nejprve si propláchneme a namočíme pohanku, stačí asi půl hodiny. V mezičase si připravíme zeleninu. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel, celer a zázvor oloupeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Zázvor nasekáme najemno, případně ho můžeme i nastrouhat.

2

Zapékací misku si vymažeme asi lžičkou olivového oleje a nasypeme do ní všechnu zeleninu. Dochutíme solí, pepřem a kořením na grilovanou zeleninu, většinou obsahuje česnek, bazalku, oregano, atd. Zakápneme zbylým olivovým olejem a vložíme do vyhřáté trouby.

3

Pohanka nám mezitím nabobtnala, ponecháme ji v té samé vodě, vložíme ji na sporák, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Většinou stačí 5 minut vaření a pohanka je měkká, vše však záleží na délce namáčení. Pokud spěcháte, pohanku rovnou uvařte, trvá to však přibližně 20 minut. Jakmile je pohanka uvařená, stáhneme ji z plamene a necháme pod pokličkou dojít. Mražený hrášek propláchneme a asi po 15 minutách pečení, přidáme do pekáčku k zelenině.

4

Jakmile změkne i hrášek, vytáhneme zeleninu z trouby, přisypeme k ní připravenou pohanku a důkladně promícháme. Rozdělíme na talíře a podáváme.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články