Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit rebarborové čatní

Jak vyrobit rebarborové čatní | recept z rebarbory. Nadbytek úrody rebarbory můžete snadno zpracovat na chutné a netradiční rebarborové čatní. Tato pikantní sladkokyselá omáčka se hodí ke grilovanému a pečenému masu i orientálním a jiným pokrmům. Přípravu rebarborového čatní navíc zvládne opravdu každý a je i velmi rychle hotové.

Co je potřeba

  • 4 hrnky na kousky pokrájené oloupané rebarbory
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 3/4 hrnku třtinového cukru + 1 lžíce na zahuštění
  • 1 lžička citrusového pektinu
  • 1/3 hrnku jablečného (případně vinného) octa
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky garam masala koření (případně směs mletého kardamomu, koriandru, pepře, římského kmínu, hřebíčku a muškátového oříšku)
  • další koření dle chuti – např. kari, sušený zázvor, čerstvé či sušené bylinky
1

Do velkého hrnce nalijeme jablečný ocet a promícháme jej s prolisovaným stroužkem česneku, solí, třtinovým cukrem, kořením a bylinkami. Vše přivedeme k varu a poté za častého míchání vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.

2

Posléze přidáme pokrájenou rebarboru a cibuli. Hrnec přiklopíme pokličkou, směs opět přivedeme k varu, poté plamen stáhneme, z hrnce sundáme pokličku a za častého míchání vše dusíme na mírném ohni, dokud rebarbora nezměkne a nezačne se rozpadat na jednotlivá vlákna. Trvá to zhruba 15 minut.

3

Nakonec čatní rozmixujeme ponorným mixérem tak, aby v omáčce zůstaly malé kousky rebarbory. Čatní podle potřeby dochutíme, přisypeme 1 lžíci třtinového cukru smíchaného s citrusovým pektinem a vše necháme ještě asi 5 minut probublávat na mírném ohni.

4

Hrnec odstavíme z plotny a rebarborové čatní můžeme nechat vychladnout a poté skladovat v lednici (hodí se pro menší množství) v uzavíratelné sklenici.

Pokud připravíme větší množství čatní, je vhodné jej zavařit. Vysterilizované malé skleničky naplníme ještě horkým čatní a důkladně je uzavřeme. Poté čatní zavaříme asi 15 minut při 80 °C.

Třtinový cukr lze v receptu nahradit datlovým sirupem nebo sušenými datlemi, jež povaříme a rozmixujeme spolu s rebarborou.

Netradiční chuť omáčce dodá čerstvá máta, k orientálním pokrmům se pak hodí čerstvý koriandr, nic však nezkazíte ani tymiánem či rozmarýnem.

Do čatní můžete přidat zlaté rozinky nebo nakrájenou chilli papričku.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat mrkvovou omáčku | recept
Mrkvová omáčka | recept. Mrkvová omáčka sice nepatří k nejfrekventovanějším českým jídlům, ale někdy může být příjemným zpestřením jídelníčku. Mrkvovo…
Jak udělat rajčatovou omáčku | recept
Tipy na rajčatovou omáčku pro kuchařské začátečníky. Rajčatová omáčka nemusí nutně být tou „rajskou“, která českého strávníka provází od mateřské škol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.