Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept

Jak upéct rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept

Rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept. Kombinace rebarbory a jahod je naprosto skvělá, kyselost rebarbory si dobře rozumí se sladkostí jahod. Těsto je pak díky jogurtu krásně vláčné. Vše je korunováno sněhovou čepicí, která moučníku dodá slavnostní ráz.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g hrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 5 vajec
  • 250 g čerstvých jahod
  • 250 g rebarbory
  • tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
1

V hlubší míse smícháme jogurt s jedním vanilkovým a krupicovým cukrem, klidně můžete použít třtinový. Rozklepneme 2 vejce a celá je nalijeme k ostatním ingrediencím, u zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků a žloutky přimícháme do těsta.

2

Pomocí ručního mixéru našleháme těsto a postupně přiléváme olej a na závěr přidáme ještě oba druhy mouky smíchané s kypřicím práškem, zpracujeme na hladké lité těsto. Do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem a vysypali hrubou moukou, těsto nalijeme a uhladíme povrch. Troubu předehřejeme na 180 °C.

3

Následně zbavíme jahody stopek a pokrájíme je na plátky, několik si jich můžete ponechat stranou na ozdobu. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na plátky. Připraveným ovocem poklademe povrch těsta

4

V jiné míse vyšleháme zbylé bílky s jedním vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Jím pak pomocí stěrky rovnoměrně poklademe povrch koláče. 

5

Nakonec vložíme do trouby a pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny, až se těsto upeče a povrch koláče zezlátne. Pokud by se sníh začal zbarvovat dozlatova příliš rychle, přikryjte formu alobalem, ale opatrně aby se nepřilepil ke sněhové čepici. Před podáváním koláč vychladíme, nakrájíme na řezy a ozdobíme jahodami.

Varování

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.