Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept

Rebarborový koláč s jahodami a sněhem | recept. Pomalu se blíží období čerstvého tuzemského ovoce. Na jahody je sice ještě brzy, ale za nedlouho se na pultech obchodů a stánků objeví čerstvá rebarbora. Kombinace těchto dvou druhů ovoce je naprosto skvělá, kyselost rebarbory si dobře rozumí se sladkostí jahod. Těsto je pak díky jogurtu krásně vláčné. Vše je korunováno sněhovou čepicí, která moučníku dodá slavnostní ráz.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g hrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 lžic oleje
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 5 vajec
  • 250 g čerstvých jahod
  • 250 g rebarbory
  • tuk a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
1

V hlubší míse smícháme jogurt s jedním vanilkovým a krupicovým cukrem, klidně můžete použít třtinový. Rozklepneme 2 vejce a celá je nalijeme k ostatním ingrediencím, u zbylých vajec oddělíme žloutky od bílků a žloutky přimícháme do těsta.

2

Pomocí ručního mixéru našleháme těsto a postupně přiléváme olej a na závěr přidáme ještě oba druhy mouky smíchané s kypřicím práškem, zpracujeme na hladké lité těsto. Do koláčové formy, kterou jsme předtím vymazali tukem a vysypali hrubou moukou, těsto nalijeme a uhladíme povrch. Troubu předehřejeme na 180 °C.

3

Následně zbavíme jahody stopek a pokrájíme je na plátky, několik si jich můžete ponechat stranou na ozdobu. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na plátky. Připraveným ovocem poklademe povrch těsta

4

V jiné míse vyšleháme zbylé bílky s jedním vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Jím pak pomocí stěrky rovnoměrně poklademe povrch koláče. 

5

Nakonec vložíme do trouby a pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny, až se těsto upeče a povrch koláče zezlátne. Pokud by se sníh začal zbarvovat dozlatova příliš rychle, přikryjte formu alobalem, ale opatrně aby se nepřilepil ke sněhové čepici. Před podáváním koláč vychladíme, nakrájíme na řezy a ozdobíme jahodami.

  • Lidé s nemocnými ledvinami by neměli rebarboru konzumovat.
  • Konzumace rebarbory se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.
  • Listy rebarbory obsahují jedovaté látky, proto se nesmí konzumovat.
  • Rebarbora musí vždy projít tepelnou úpravou.
Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články