Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kokosové řezy se salkem | recept

Kokosové řezy se salkem | recept. Kokos a slazené kondenzované mléko k sobě bezesporu skvěle ladí. Zároveň je to jedna ze základních vánočních kombinací. Pokud se nevyžíváte ve vyvalování a vykrajování těsta, budou pro vás tyto řezy skvělou alternativou. Jde v podstatě o lité těsto s kokosovou náplní, které může posloužit i mimo svátky jako skvělý dezert.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 65 g mléka
  • 130 ml vody
  • 20 g kakaa
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 100 g kokosu
  • 200 g slazeného zahušťovaného mléka
  • 100 ml mléka
  • 150 ml vody
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • (případně trocha kokosu a moučkového cukru na poprášení)
1

Troubu si předehřejeme na teplotu 180 °C. V prvním kroku si připravíme těsto. Všechny ingredience kromě vejce nandejte do středně velkého hrnce. Vložte na sporák a za občasného míchání přiveďte k varu. Všechny suroviny se musí rozpustit a potom je nechte ještě krátce povařit. Následně sejměte z ohně a nechte vychladnout.

2

Jakmile je směs na těsto vystydlá, přidejte vejce a kokos a důkladně promíchejte či zašlehejte. Dvě třetiny těsta pak nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřete.

3

V dalším kroku si přichystejte náplň. Kukuřičný škrob rozmíchejte ve vodě. Potom postupně přisypávejte kokos a přilévejte mléko a slazené mléko a opatrně, ale důkladně rozmíchávejte.

4

Náplň nalijte na těsto do pekáče. Zbylou třetinou těsta pocákejte kokosovou náplň a pomocí lžíce nebo příborového nože můžete vytvořit abstraktní obrazce.

5

Pekáč vložte do trouby a pečte asi půl hodiny, dokud není těsto s náplní pevné. Řezy nechte zcela vychladnout a pak je rozkrájejte. Velikost jednotlivých řezů záleží na příležitosti, pro vánoční cukroví se hodí samozřejmě spíše menší kousky. Řezy pečte až krátce před Vánoci a uchovávejte je v chladu. Před podáváním je navíc můžete i lehce poprášit moučkovým cukrem a posypat ještě strouhaným kokosem.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

foto archiv autorky marketahoz

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Cukroví miništoly | recept. Toto cukroví se sice jmenuje miništola, ale s pravou vánoční německou štolou nemá mnoho společného, jen tvar a některé ing…
Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…
Dvoubarevné pracny | recept. Pracny jsou nejtradičnější z tradičních druhů vánočního cukroví. Pečou se téměř v každé domácnosti a není snad nikdo, kdo…