Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit rukolový salát s vodnicí a balkánským sýrem

Rukola je skvělou alternativou ke klasickému hlávkovému salátu. Můžete jí pěstovat i doma na zahrádce, ale k sehnání je i běžně v supermarketech. Má natolik specifickou a výraznou chuť, že si často vystačí coby salát sama pouze lehce dochucená. Dobře si rozumí s méně výraznými druhy zeleniny, jako je vodnice, která je s ní kombinovaná v následujícím receptu. Dále je přidán řapíkatý celer, který zase salátu dodá na křupavosti a svěžesti. Lehkou štiplavost zajistí i lahůdková cibulka. Vyzkoušejte jednoduchý salát s rukolou a vodnicí, pokud ještě přidáte balkánský sýr, vykouzlíte skvělý základ lehké večeře.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

 

½  balení rukoly

1 větší vodnici

řapíkatý celer (kousek podle chuti)

2 lžíce nakládané kukuřice

1 lahůdkovou cibulku

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci vinného octa

2 lžičky citronové šťávy

sůl a pepř

1 lžičku hrubozrnné hořčice

100 g balkánského sýra

krutony nebo topinka k podávání

1

V prvním kroku si opereme rukolu. Osušíme ji v salátové odstředivce a nesypeme do mísy.

Vodnici oloupeme, za syrova je vhodnější konzumovat menší kusy, jsou křehčí a chutnější.

Řapíkatý celer opereme s nasekáme na tenké plátky, stejně jako lahůdkovou cibulku.

2

Osušenou rukolu přesypeme do širší mísy. Přidáme vodnici, řapíkatý celer, kukuřici a lahůdkovou cibulku, všechno důkladně promícháme. Zakápneme citronovou šťávou a odložíme do chladu.

3

Mezitím si přichystáme zálivku. Do menší misky nalijeme trochu olivového oleje a vinného octa, přidáme lžičku hořčice a sůl s pepřem. Prošleháme metličkou, aby se olej s octem důkladně propojily. Zeleninový salát vyjmeme z lednice, přelijeme ho zálivkou a důkladně promícháme. Balkánský sýr nakrájíme nebo nadrolíme na kousky. Salát rozdělíme na porce, posypeme sýrem a podáváme. Případně posypeme ještě krutony nebo rozlámanou topinkou.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.