Kedlubnové zelí | recept. Zkuste si podle našeho receptu uvařit zelí z kedlubnů. Kedlubny jsou šťavnaté, přirozeně sladké a nepotřebují dochucovat jako klasické zelí. Pozor si dejte pouze na to, abyste tuto přílohu nevařili z dřevnatých kedlubnů, mají hodně vláken, které se neuvaří doměkka a jídlo není chutné. Kedlubnové zelí se může vařit z jakéhokoli druhu kedlubnu, bílého, modrého i Gigantu. Mladé kedlubny jsou křehké a přílohu uvaříte za několik málo minut.
Co je potřeba
kedlubny
cibule
sůl
kmín
syrový brambor na zahuštění
tuk pod cibulku
voda na podlití
ocet na dochucení
1
Nejprve si připravíme kedlubny. Oloupeme je a rozstrouháme na struhadle s většími oky. Pokud máme kedluben z dobrého zdroje, použijeme i malé lístky uprostřed bulvičky.
2
Na sádle nebo oleji dorůžova osmahneme drobně pokrájenou cibuli. Množství zvolíme podle toho, z kolika kedlubnů vaříme. Řídíme se stejným poměrem jako u klasického hlávkového zelí. Na zrůžovělou cibulku vsypeme rozstrouhané kedlubny, osolíme, okmínujeme a chvilku promícháváme. Pak přidáme malé množství vody, přikryjeme hrnec poklicí a zelí dusíme.
3
Na zahuštění si připravíme syrový brambor. Oloupaný a omytý brambor rozstrouháme na jemném struhadle. Následně jej vmícháme do poloměkkého kedlubnu a vaříme doměkka. Závěrem podle chuti dušený kedluben okyselíme octem.
4
K dušenému kedlubnu se hodí klasický kynutý nebo houskový knedlík. Knedlík uvaříme podle svého osvědčeného receptu. Doporučuji knedlík zadělat hodinu a půl před přípravou kedlubnového zelí, aby bylo vše hotové najednou. Zelí je opravdu rychlovka.
5
Z masa je ke kedlubnu nejlepší pečená krkovice. Krkovici pečeme jen lehce podlitou vodou, obsahuje dost tuku, který se vypeče a vytvoří dostatek šťávy na přelití. Krkovici jen osolíme, okmínujeme a posypeme syrovou pokrájenou cibulí. Cibule dodá masu dobrou chuť.
Kedlubny plněné masovou náplní | recept. Zelenina, plněná ochuceným mletým masem, nemusí být jen všeobecně známá paprika. Plnit jdou i jiné druhy např…
Jak naložit kedluben na zimu | recept. Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách i v prodeji. Kedluben se pěstuje v mnoha dr…
Zapečená krkovice na bramborách | recept. Zapečené maso s bramborami a zeleninou je sázka na jistotu. Zapečené maso je chutné, rychlé a ještě je potře…
Plněné bramborové vdolečky | recept. Následující recept je univerzální. Bramborové vdolečky s masem, podávané se zeleninovým salátem, dobře poslouží j…
Zapečené maso s houbami a paprikou | recept. Jídla z jednoho hrnce (pekáče) jsou rychlá a zašpiní se minimum nádobí, proto jsou u mne v kuchyni tak ob…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku