Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kedlubnové zelí | recept

Jak připravit kedlubnové zelí | recept

Zkuste si podle našeho receptu uvařit zelí jinak než z klasické  zelné hlávky. Třeba z  kedlubnů, jsou šťavnaté, přirozeně sladké a nepotřebují dochucovat jako klasické dušené zelí. Pozor si dejte pouze na to, abyste tuto přílohu nepřipravovali z dřevnaté zeleniny, pak obsahuje hodně vláken, které nezměknou a jídlo není chutné. Na kedlubnové zelí využijete jakoukoli odrůdu – bílý, modrý i Gigant. Mladé bulvy jsou křehké a přílohu uvaříte za několik málo minut.

Co je potřeba

  • kedlubny
  • cibule
  • sůl 
  • kmín
  • syrový brambor na zahuštění
  • tuk pod cibulku
  • voda na podlití
  • ocet na dochucení
1

Nejprve si připravíme kedlubny. Oloupeme je a nastrouháme struhadlem s většími oky. Pokud máme kedluben z dobrého zdroje, použijeme do zelí i malé lístky uprostřed bulvičky.

rozstrouhaný kedluben na přípravu zelí
2

Na sádle nebo oleji dorůžova osmahneme drobně pokrájenou cibuli. Množství zvolíme podle toho, z kolika kedlubnů vaříme. Řídíme se stejným poměrem jako u receptu na klasické hlávkové zelí. Na zrůžovělou cibulku vsypeme rozstrouhané brukve, osolíme, okmínujeme a chvilku promícháváme. Pak přidáme malé množství vody, přikryjeme hrnec poklicí a zelí z kedlubny dusíme.

cibulka na tuku jako základ pro kedlubnové zelí
3

Na zahuštění si připravíme syrový brambor. Oloupaný a omytý brambor rozstrouháme na jemném struhadle. Následně jej vmícháme do poloměkké zeleniny a vaříme doměkka. Nakonec dušený kedluben okyselíme octem podle chuti.

syrový brambor na zahuštění kedlubnového zelí

S čím servírovat kedlubnové zelí?

Ke kedlubnovému zelí se hodí mj. klasický kynutý nebo houskový knedlík. Ten uvaříme podle svého osvědčeného receptu. Doporučuji knedlík zadělat hodinu a půl před přípravou kedlubnů, aby bylo vše hotové najednou. Zelí z nich je opravdu rychlovka.

kynutý knedlík jako příloha k zelí z kedlubnů

Z masa se ke kedlubnovému zelí nejlépe hodí pečená vepřová krkovice, ale jako u všeho, záleží jen a jen na vaší chuti. Krkovici před pečením lehce podlijeme vodou – obsahuje dost tuku, který se vypeče a vytvoří dostatek šťávy na přelití. Krkovici pouze osolíme, okmínujeme a posypeme syrovou pokrájenou cibulí. Cibule dodá masu dobrou chuť.

pečená vepřová krkovice k zelí z kedlubnů

Na závěr bych chtěla podotknout, že i po tepelné úpravě je  kedlubna pro naše zdraví přínosem, zejména pro vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Část zdraví prospěšných látek se sice teplem zničí, ale vzhledem k rychlé úpravě kedlubnového zelí jich velká část zůstane zachována. 

Tipy

Ke kedlubnovému zelí lze podávat různé druhy knedlíků – špekový, podle Viléma Vrabce dokonce škvarkový, bramborový – záleží na chuti a zvyku. Výborné bramborové knedlíky můžete udělat třeba podle podrobného návodu od Elišky1544.

 

Varování

Kedlubny, tak jako většina zeleniny z čeledi brukvovitých, mohou způsobit nepříjemné nadýmání. Zmírníte ho přidáním kmínu nebo semen kopru do vařeného pokrmu. Pomůže také špetka nastrouhaného muškátového oříšku vmíchaná do hotového jídla.

Kedluben se nedoporučuje při některých nemocích trávicího traktu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit kedluben na zimu | recept
Jak naložit kedluben na zimu | recept
Jak naložit kedluben na zimu | recept. Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách i v prodeji. Kedluben se pěstuje v mnoha dr…