Houbovo zeleninové lečo je bleskově rychlý pokrm nenáročný na přípravu. Množství jednotlivých surovin si upravte sami podle počtu strávníků. Lečo je chutné a tak snadné, že nemůžete nic pokazit. Houbovo-zeleninové lečo je nejlepší z lesních, tvrdších druhů hub. Bohužel, v lesích zatím nic neroste a tak jsem lečo připravila z pěstovaných žampionů. I tak jsme si pochutnali. Pojďte si také vyzkoušet uvařit houbovo-zeleninové lečo.
Co je potřeba
Na lečo je potřeba: lesní houby paprika rajčata cibule cuketa nebo dýně Hokkaido uzenina sůl, pepř, sladká nebo pálivá paprika olej nebo jiný tuk případně trochu strouhanky
Na ozdobu: vejce uvařené natvrdo, zelená nať uzenina
1
Připravíme si všechny potřebné suroviny. Zeleninu a houby pečlivě očistíme od případných nečistot a omyjeme. Budeme-li přidávat dýni Hokkaido, neloupeme ji, slupka krásně změkne a udrží nám kousky pohromadě, jinak by se rozvařila. Cuketa se loupat také nemusí.
2
Všechnu zeleninu pokrájíme na kousky, uzeninu na kostičky nebo proužky podle toho, co se nám líbí víc. Na hlubší pánvi si rozpálíme tuk a na něm osmahneme cibuli dožluta. Přidáme houby a po pěti minutách ostatní zeleninu, kromě rajčat.
3
Směs na pánvi osolíme, opepříme a přidáme sladkou nebo pálivou papriku. Lečo důkladně mícháme, aby se nám zelenina nepřichytávala ke dnu nádoby. Zelenina a houby pustí vodu, proto pánev nepřikrýváme poklicí, potřebujeme aby se nám voda vyvařila.
4
Nakonec přidáme pokrájená rajčata a chvilku dusíme. Jestliže houby a zelenina obsahovaly vody příliš a nepovedlo se nám všechnu vyvařit, zahustíme šťávu trochou strouhanky. Vsákne se do ní přebytečná šťáva a v jídle ji nikdo nepostřehne. Na úplný závěr do leča přidáme uzeninu, prohřejeme a můžeme podávat. Zdobíme vejcem natvrdo a posekanou pažitkou nebo listovou petrželí. Podáváme s pečivem. Ať vám chutná.
Do leča můžete přidat i předvařené kousky brambor, nemusíte pak k němu podávat pečivo.
Lečo s cuketou | recept. Dušená zelenina, jejíž základ tvoří čerstvé papriky, rajčata, cibule a koření jsou specialitou maďarské kuchyně (lecsó– lečo)…
Ředkvičky na smetaně | recept. Tomuto receptu jsem nedávala žádnou šanci na trvalé zařazení do domácího jídelníčku, přece jen vařená ředkvička… Po vyz…
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku