Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit houbovo-zeleninové lečo | recept

Jak uvařit houbovo-zeleninové lečo | recept

Houbovo zeleninové lečo je bleskově rychlý pokrm nenáročný na přípravu. Množství jednotlivých surovin si upravte sami podle počtu strávníků. Lečo je chutné a tak snadné, že nemůžete nic pokazit. Houbovo-zeleninové lečo je nejlepší z lesních, tvrdších druhů hub. Bohužel, v lesích zatím nic neroste a tak jsem lečo připravila z pěstovaných žampionů. I tak jsme si pochutnali. Pojďte si také vyzkoušet uvařit houbovo-zeleninové lečo.

Co je potřeba

Na lečo je potřeba:
lesní houby
paprika
rajčata
cibule
cuketa nebo dýně Hokkaido
uzenina
sůl, pepř, sladká nebo pálivá paprika
olej nebo jiný tuk
případně trochu strouhanky

Na ozdobu:
vejce uvařené natvrdo, zelená nať
uzenina

1

Připravíme si všechny potřebné suroviny. Zeleninu a houby pečlivě očistíme od případných nečistot a omyjeme. Budeme-li přidávat dýni Hokkaido, neloupeme ji, slupka krásně změkne a udrží nám kousky pohromadě, jinak by se rozvařila. Cuketa se loupat také nemusí.

2

Všechnu zeleninu pokrájíme na kousky, uzeninu na kostičky nebo proužky podle toho, co se nám líbí víc. Na hlubší pánvi si rozpálíme tuk a na něm osmahneme cibuli dožluta. Přidáme houby a po pěti minutách ostatní zeleninu, kromě rajčat.

3

Směs na pánvi osolíme, opepříme a přidáme sladkou nebo pálivou papriku. Lečo důkladně mícháme, aby se nám zelenina nepřichytávala ke dnu nádoby. Zelenina a houby pustí vodu, proto pánev nepřikrýváme poklicí, potřebujeme aby se nám voda vyvařila.

4

Nakonec přidáme pokrájená rajčata a chvilku dusíme. Jestliže houby a zelenina obsahovaly vody příliš a nepovedlo se nám všechnu vyvařit, zahustíme šťávu trochou strouhanky. Vsákne se do ní přebytečná šťáva a v jídle ji nikdo nepostřehne. Na úplný závěr do leča přidáme uzeninu, prohřejeme a můžeme podávat. Zdobíme vejcem natvrdo a posekanou pažitkou nebo listovou petrželí. Podáváme s pečivem. Ať vám chutná.

Tipy

Do leča můžete přidat i předvařené kousky brambor, nemusíte pak k němu podávat pečivo.

Varování

Pokrm není vhodný k ohřívání.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kuře na houbách | recept
Jak upéct kuře na houbách | recept
Kuře na houbách | recept. Dnes nabízím další z velkého množství receptů na úpravu kuřete. Kuřecí maso je oblíbené především u dětí. Je lehce strav…
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.