Staročeské dušené zelí s nudlemi | recept. V knize Česká strava lidová jsem znovu objevila recept, na který si mlhavě vzpomínám – těstoviny s dušeným hlávkovým zelím. Tenkrát před mnoha lety to pro mě byl trest, jíst tuto kombinaci u babičky na prázdninách. Z nostalgie jsem dušené zelí s nudlemi zkusila uvařit rodině a musím uznat, že teď už mi chutnalo. Zkusíte dušené zelí podle uvedeného receptu také?
Co je potřeba
400 g hlávky zelí
400 g širokých nudlí nebo fleků
1 středně velká cibule
200 g anglické slaniny (možno nahradit škvarky)
1 lžíce tuku z vyškvařené slaniny
kmín
sůl
3 stroužky česneku
zelená petržel
1
Nejprve si připravte slaninu. Na tuku, který slanina pustí, se bude smažit cibulka pod zelí. Slaninu vyberte spíše libovější, s tenkými proužky tuku. Nakrájejte ji na kostky a vypečte z ní tuk. Tuk slijte a uschovejte, bude se v kuchyni hodit.
2
Na malém množství tuku ze slaniny opražte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte na nudličky nakrouhané hlávkové zelí. Okořeňte kmínem a posolte. Několik minut ho míchejte v nezakryté nádobě. Vyprchají z něj čpavé látky. Když zelí zavadne, přikryjte nádobu poklicí a duste do změknutí. Občas zelí promíchejte, abyste zabránili připálení. Podlévání vodou není třeba, zelenina uvolní dostatek tekutiny.
3
Mezitím, co se dusí zelí, uvařte těstoviny. Mohou to být široké nudle nebo fleky. Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka a hotové sceďte do mísy.
4
K těstovinám přidejte dušené zelí, kostičky opečené slaniny a prolisujte 3 stroužky česneku. Důkladně promíchejte a přidejte nakrájenou petrželovou nať. Ihned podávejte. Na talíři ozdobte snítkou petržele, jako příloha se hodí houby ve sladkokyselém nálevu.
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Telecí řízek v sýrovém těstíčku | recept. Telecí maso má velmi jemnou chuť, obsahuje málo tuku a je lehce stravitelné. To ovšem neplatí pro úpravu pop…
Skládané řízky | recept. Řízky – jednoduché jídlo, které zvládne připravit úplně každý. I tak zdánlivě obyčejný pokrm můžete ozvláštnit různými úprava…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku