Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít jarní „plevel“ pro zlepšení zdraví

Jak využít jarní „plevel“ pro zlepšení zdraví | recepty a návody. Pod pojmem plevel si spousta lidí nejspíše představí rostliny, které je třeba odstraňovat ze záhonu. Mnoho rostlin, které považujeme za „plevel“, však oplývá širokou škálou léčivých účinků. Zejména konzumace jarního „plevele“ poslouží k očistě organismu potřebné po zimním období, pomůže tělu doplnit chybějící vitamíny a minerály. V neposlední řadě je konzumace jarního „plevele“ prospěšná proti řadě zdravotních neduhů. Tipy, jak některé druhy jarního „plevele“ využít pro zlepšení zdraví, naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • Viz jednotlivé kroky
1

Kopřiva dvoudomá

Mladé kopřivy se dají využít mnoha různými způsoby. Lze z nich připravit skvělý detoxikační čaj, jenž čistí zejména ledviny. Dále se kopřiva používá k přípravě „špenátu“ či polévky, do nádivek, zapékaných pokrmů, apod. Kopřiva pomáhá čistit také krev, zlepšuje stav jater, žlučníku a dalších orgánů. Je zdrojem vitamínů skupiny B a vitamínu C, betakarotenu, železa, draslíku, hořčíku a mnoha dalších látek.

Recept zde: Jak upéct kuře s kopřivovou nádivkou

2

Smetanka lékařská neboli pampeliška

Mladé listy smetanky lékařské neboli pampelišky i květy se hodí k přímé konzumaci i do salátů (v malém množství skvěle nahradí čekanku) a dalších pokrmů (např. do rizota). Z květů pampelišky se v jejich sezóně vyrábí také pampeliškový med či sirup. Stonky pampelišky se konzumují přímo – každý den stačí asi 10 kusů (nejlépe po dobu 3 týdnů). Smetanka lékařská je známá zejména pro své příznivé účinky na trávení, činnost jater, žlučníku a ledvin, což prospívá také pleti. Nalezneme v ní mimo jiné železo, vápník, vitamíny C a K a vitamíny skupiny B.

Návod zde: Jak připravit pampeliškový med

3

Popenec břečťanovitý

V kuchyni se listy a květy popence používají k dochucení vaječných pokrmů, nádivek, polévek, pomazánek, omáček, sekané, bramboráků, paštik a spolu s dalšími bylinkami (např. petrželkou, pažitkou, bazalkou, atd.) se hodí k výrobě domácího bylinkového másla. Popenec mimo jiné podporuje trávení, působí proti střevním potížím, příznivě ovlivňuje stav jater, žlučníku a močových cest a také má silné protizánětlivé účinky. Popenec obsahuje vitamíny A a C.

Recept zde: Jak připravit domácí bylinkové máslo

4

Bršlice kozí noha

Bršlice kozí noha je rostlina nechvalně známá jako husí packa nebo pod jinými názvy. Pokud však přestanete tuto rostlinu považovat za otravný plevel, zjistíte, že její listy můžete skvěle využít v kuchyni i pro zlepšení vašeho zdraví. Mladé listy bršlice najdou uplatnění při přípravě salátů, polévek, pomazánek, nádivek, masových či vegetariánských karbanátků, „špenátu“, zapékaných těstovin, apod. Listy mají vysoký obsah vitamínu C, nalezneme v nich i železo, mangan a další minerály.

5

Jitrocel kopinatý

Čerstvé mladé lístky jitrocele jsou vhodné k přípravě salátů, polévek, pomazánek, „špenátu“ a dalších pokrmů. Dá se z nich vyrobit také známý jitrocelový sirup používaný proti kašli. Mimo kašle tato bylina pomáhá proti chudokrevnosti, čistí organismus, zevně pak hojí rány a pomáhá proti mnohým kožním potížím. Lístky jitrocele jsou plné vitamínu C a dalších nezbytných látek.

Návod zde: Jak vyrobit hojivou jitrocelovou mast

6

Sedmikráska chudobka

Kvítky sedmikrásky se objevují již v předjaří (při mírné zimě pak i po celé zimní období). Květy jsou jedlé, nejlépe je využijete při přímé konzumaci v syrovém stavu, ale dají se použít také k dozdobení obložených chlebů, polévek a jiných jídel. V neposlední řadě si zkuste vyrobit domácí sedmikráskový sirup. I sedmikráska patří mezi výborné zdroje vitamínu C. Působí proti kašli a nachlazení a zlepšuje stav jater, žlučníku, ledvin a močových cest.

Návod zde: Jak vyrobit sedmikráskový sirup

Čerstvé bylinky využijete také při přípravě zeleninových i ovocných smoothies.

Dbejte na sběr bylinek v čistém prostředí, daleko od hlavních silnic a dalších možných znečištění.

  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsaženy v odkazovaných receptech.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít psyllium
Psyllium je vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele vejčitého (indického) – jedná se vlastně o slupky. Tato vláknina je rozpustná ve v…
Jak využít karob (svatojánský chléb)
Jak využít karob (svatojánský chléb) | rady a tipy. Karob neboli svatojánský chléb je prášek získávaný z plodů (nazývaných taktéž karob) stálezel…
Jak využít angínovník
Jak využít angínovník | rady a tipy. Angínovník čínský je léčivá bylinka pocházející z východní Asie. Můžete ji však pěstovat i v našich podnebních po…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.