Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct květák s paprikou a rajčaty

Jak zapéct květák s paprikou a rajčaty | recept z podzimní zeleniny. S podzimem se v obchodech začíná objevovat levnější květák. Využijte toho a my vám v našem článku poradíme, jak si z něj připravit lehký zeleninový oběd. Při nákupu vybírejte květák s pevnými bílými růžicemi, bez známek poškození a hniloby. Květák můžete krátce skladovat při teplotě 5 °C, pro delší uchování je vhodné zmrazení.

Co je potřeba

  • 1 větší květák
  • 4 barevné papriky
  • 3–4 rajčata
  • 80 g másla
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g strouhaného sýra
1

Květák očistěte, rozeberte na růžičky a opláchněte vodou. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, vhoďte do hrnce připravený květák. Uvařte ho do poloměkka. Pak sceďte a rozsekejte na menší části.

2

Papriky a rajčata omyjte. Z paprik odstraňte semeníky a nakrájejte je na proužky, rajčata na kousky. Mléko, vejce, sůl a pepř v misce prošlehejte a přidejte květák.

3

Zapékací misku vymažte polovinou dávky másla a  rozetřete do ní polovinu květákové směsi. Na květák rozprostřete papriku a překryjte zbytkem květáku, mléka a vajec. Povrch pokryjte kousky rajčat a vše posypte strouhaným sýrem a zbylým tukem, pokrájeným na vločky.

4

Vložte do vyhřáté trouby a zapečte při 190 °C. Sýr na povrchu se roztaví a zezlátne. Podávejte bez přílohy nebo s vařenými brambory.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zapéct květák s uzeninou | recept
Zapečený květák s uzeninou | recept. Květák je na trhu po celý rok, ale podzimní květák, vypěstovaný na poli nebo zahrádce, má mnohem lepší chuť. S ry…
Jak naložit zelí tradičním způsobem
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Jak vyrobit chipsy z cuket nebo okurek
Jak vyrobit chipsy z cuket nebo okurek | recept na využití cukety. Každý, kdo má v okolí nějakého majitele zahrádky, to jistě zná. Zpočátku je to víta…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.