Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat nepečeného velikonočního beránka | recept

Nepečený velikonoční beránek | recept. Velikonoční beránek nemusí vždy být jen pečený. Snadno ho uděláte z ochuceného tvarohu nebo vařeného pudinku pomocí želatiny. Do základní hmoty stačí přidat libovolné kompotované (v sezoně čerstvé) ovoce a piškoty. Cukr se dá nahradit sladidlem pro diabetiky a piškoty mohou být bez cukru nebo bezlepkové. Snadnou záměnou surovin zhotovíte beránka pro celiaky i diabetiky. Beránek ztuhne asi za dvě hodiny, dělám ho opravdu na poslední chvíli.

Co je potřeba

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 220 ml smetany ke šlehání 33%
  • cukr podle chuti
  • 40 g práškové želatiny
  • 150 ml mléka
  • kompotované ovoce
  • piškoty
  • volitelně ovocný džem
  • forma na beránka
  • potravinářská folie nebo mikroten
1

V hlubší misce utřeme máslo s cukrem, měkkým tvarohem a mlékem. Práci si usnadníte kuchyňským robotem, ale není to nutné. I  pomocí obyčejné vařečky to jde lehce, jen o trochu déle.

2

Zvlášť vyšlehejte smetanu na šlehání dotuha. Aby se smetana dobře vyšlehala, musí mít obsah tuku nejméně 33%, jinak není tak pevná. Můžete šlehat i šlehačku s 40% tuku, pak vynechte z rozpisu surovin máslo.

3

Rozpusťte práškovou želatinu ve 250 ml vody. Želatinový roztok zahřívejte za stálého míchání do úplného rozpuštění prášku. Pozor na to, aby se želatina nezačala vařit, ztratila by schopnost želírovat. Teplota roztoku by neměla překročit 60 °C.

4

Smíchejte dohromady tvarohovou hmotu, ušlehanou šlehačku a mírně zchladlou želatinu. Vznikne hladký krém. Ochutnejte a případně ho doslaďte a ochuťte rumem nebo cukrem s nějakou příchutí.

5

Formu na beránka vyložte fólií a nalijte trochu tvarohové směsi. Poházejte kousky ovoce (na obrázku jsou kompotované třešně). Spodní okraj formy vyložte piškoty, na nich bude beránek po vyklopení z formy ležet (viz ilustrační fotografie).

6

Na ovoce nalijte další část tvarohu a posázejte ho dětskými piškoty. Piškoty můžete předem slepit marmeládou. Není to nutné, avšak marmeláda piškoty zvlhčí a jsou pak měkčí, beránek se snadněji krájí na jednotlivé porce. Stejným způsobem naplňte druhou část formy a dejte alespoň na dvě hodiny ztuhnout do chladničky.

7

Ztuhlé části beránka vyklopte z formy, odstraňte folii a části k sobě pomocí džemu slepte. Beránka můžete spojit i pomocí párátek, pozor na ně dejte při krájení a servírování. Plátky tvarohového moučníku na talíři dozdobte šlehačkou a čokoládou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct domácí kremrole | recept
Domácí kremrole | recept. Máte rádi kremrole? A také vás nebaví kupovat je v cukrárně draze? Podle našeho receptu si kremrole snadno upečete doma a na…
Jak upéct košíčky s jahodami | recept
Košíčky s jahodami | recept. Jahody se šlehačkou jsou naprostá klasika. Co si je ale vylepšit upečeným košíčkem z mandlového těsta potřeného čokoládou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.