Přejít k hlavnímu obsahu

Jak ugrilovat tuňáka s provensálským kořením, paprikou a bramborami

Jak ugrilovat tuňáka s provensálským kořením, paprikou a bramborami | recept na grilovnou rybu. V létě dáváme přednost lehkým nekomplikovaným jídlům. Málokomu se chce trávit čas v kuchyni a tak se ke slovu dostávají pokrmy, které lze rychle připravit na zahradním grilu nebo ohništi. Pokud jste si namíchali provensálské koření podle našeho receptu: Jak namíchat provensálské koření, vyzkoušejte ho s rybou a grilovanou zeleninou podle dnešního návrhu. 

Co je potřeba

  • porce ryby podle počtu strávníků
  • provensálské koření
  • česnek
  • sůl
  • olivový olej
  • balsamikový ocet
  • papriky
  • brambory
1

Nejprve si připravte brambory a papriky. Brambory vydrhněte kartáčkem ve vodě a rozkrojte je na poloviny. Rozložte je řeznou stranou nahoru na rošt a dejte péci. Papriky omyjte a celé je opečte tak, až začnou hnědnout. Papriky s hnědou slupkou přendejte do misky a zakryté utěrkou nechte několik minut odpočívat.

2

Po několika minutách se slupka uvolní a lehce ji stáhnete nožem. Lépe to jde od špičky směrem ke stopce. Z paprik odstraňte jadřinec a případnou tekutinu zachyťte. Papriky potřete olejem, osolte a postříkejte octem. Naskládejte do misky a nechte vychladnout. Do oleje přidejte lžičku provensálského koření a zahřejte ho. Upečené brambory tímto olejem potřete. Nezapomeňte je po upečení osolit.

3

Rybí maso nechte stát v pokojové teplotě alespoň dvě hodiny před jeho přípravou. Z obou stran do masa vetřete olej s kořením. Maso nesolte, solí se až po tepelné úpravě. Komu nevadí česnek může několik drcených stroužků přidat, chuti masa to prospěje.

4

Steaky vkládejte na rozpálený gril a rychle upečte. Rybí maso je hotové za několik minut, záleží to na tloušťce plátků. Maso nesmíte vysušit, uvnitř na řezu musí zůstat růžové. Na dva prsty tlustý steak se griloval necelé 2 minuty po každé straně. Hotový steak přeložte na talíř, osolte a nechte několik minut odpočinout. Pak nakrájejte a podávejte s pečenými bramborami a marinovanými paprikami.

Aby se maso nepřilepilo na mřížku grilu, musí být gril hodně rozehřátý a před vložením masa ho potřete citronovou šťávou nebo rozkrojenou cibulí.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit španělskou paellu
Paella je španělský pokrm připravovaný z rýže, šafránu, zeleniny a dalších ingrediencí – blízko moře se používají nejčastěji mořské plody, ve vni…
Jak na zdravější pečenáče | recept
Jak na zdravější pečenáče | recept. Jistě znáte pečenáče, oblíbené kousky ryb osmažené v trojobalu a naložené na sladkokyselo. Ty kupované bohuže…
Jak grilovat lososa i jiné ryby
Grilovaný losos | recept. Chcete grilovat zdravě? Grilujte ryby. Ryby by se měly objevovat v našem jídelníčku co nejčastěji, zejména mořské ryby jsou…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.