Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohové řezy s jahodami

Za několik týdnů se začnou objevovat první české jahody. Není snad nikdo, kdo by si na nich nepochutnal. Nejlepší jsou jen tak, čerstvě utržené, ale i bublanina nebo jahodové knedlíky mají něco do sebe. Ještě před tím, než sezona jahod začne, zkouším moučníky s tímto ovocem. Dovozové jahody sice nejsou tak voňavé jako tuzemské, ale i tak se tyto řezy povedly. Jsou bez mouky, takže radost z nich budou mít všichni s bezlepkovou dietou. Recept pochází z mojí sbírky (autor neznámý), po ochutnání si myslím, že stejně dobře budou chutnat s malinami, borůvkami či ostružinami až přijde jejich čas.

Co je potřeba

  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g rozinek
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • smetana ke šlehání
  • jahody
1

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky odložte prozatím stranou, později z nich ušleháte sníh. V misce utřete změklé máslo se žloutky a krupicovým cukrem do pěny.

2

Do směsi pak zapracujte velmi jemně mleté mandle (mandlovou mouku) a co nejjemněji nastrouhaný tvrdý tvaroh. Rozinky předem namočte, nebo v časové tísni spařte horkou vodou. Přidejte je k těstu.

3

Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a vpravte ho do hmoty v misce. Těsto pak pomocí stěrky rozetřete na plech potřený tukem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 190 °C asi 15–20 minut. Čas je nutno brát jako orientační, záleží na vašem spotřebiči. 

4

Upečený moučník nechte dobře vychladnout. Nechte ho odpočívat několik hodin, teplé těsto je velmi křehké a lámavé. Se studeným těstem se manipuluje lépe, přesto musíte krájet a přenášet jednotlivé kousky velmi opatrně. Moučník ozdobte ušlehanou neslazenou smetanou a čerstvými jahodami. Aby smetana déle vydržela, je možné použít na zpevnění želatinový ztužovač zastudena.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct košíčky s jahodami | recept
Košíčky s jahodami | recept. Jahody se šlehačkou jsou naprostá klasika. Co si je ale vylepšit upečeným košíčkem z mandlového těsta potřeného čokoládou…
Jak upéct drobenkový makový koláč
Makový koláč z drobenky je z kategorie receptů pro začátečníky. Zvládne jej upéct naprosto každý, včetně starších dětí. Mezi dvěma vrstvami křupavé dr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.