Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct roládu s rebarborou

Typickou rostlinou venkovských zahrádek je Reveň kadeřavá, známější jako rebarbora. Rebarbora se pěstuje nejen jako okrasná rostlina, ale i pro chutné listové řapíky. Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, typickou chuť jí dodává kyselina jablečná. Listy obsahují jedovaté látky a ke konzumaci se nehodí. Rebarbora se musí vždy tepelně upravit, doporučuje se podávat s tvarohem nebo mlékem. Nevhodná je pro těhotné ženy, nemocné s ledvinami, dnou a žaludkem.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 50 g hrubé mouky
  • 4 vejce

Náplň:

  • 500 g rebarbory
  • 250 g cukru
  • lžička mleté skořice
  • kůra z poloviny citronu
1

Rebarboru oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Promíchejte s cukrem, skořicí a strouhanou citronovou kůrou. Přeložte do nádoby s poklicí a bez přidání vody reveň duste. Z rozvařené reveně nechte odpařit vodu tak, aby vznikla hustá kaše. Podle potřeby případně doslaďte a dochuťte.

2

Do nádoby se širším dnem dejte rozpustit máslo a do něj pak vsypte odvážené množství mouky. Lehce ji osmahněte, přidejte cukr a mléko a za stálého míchání uvařte hustou krupicovou kaši. Uvařenou nechte vychladnout.

3

Do studené kaše vmíchejte 4 žloutky a nakonec pevný sníh ze 4 bílků. Těsto rozetřete pomocí stěrky na vymazaný a vysypaný plech, popř. plech vyložený papírem na pečení. Pečte několik minut při 190 °C.

4

Upečenou horkou roládu ihned potřete rebarborovým rozvarem a pevně ji sviňte. Krájejte po vychladnutí na plátky. Roládu před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

5

Krupicová kaše musí být opravdu velmi hustá, jinak se roláda nepodaří.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.