Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit Toskánskou polévku s kapustou

Jak uvařit Toskánskou polévku s kapustou | recept na hustou polévku s masem. Máte chuť na něco teplého, kořeněného, co zasytí? Pak je tato výrazná Toskánská polévka s kapustou jasnou volbou. Hustá, sytá, smetanová polévka plná masa, brambor a zeleniny, ve které tzv. stojí lžíce. Tato specialitka ale není jen plná surovin, ale i plná chuti, o níž se postará bylinka typická pro toskánskou kuchyni – aromatická a výrazná šalvěj.

Co je potřeba

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 g másla
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g mletého masa (vepřové či hovězí)
  • 3 velké brambory
  • 5 listů kapusty
  • 800 ml vývaru
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 150 ml smetany na vaření
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 plné lžičky sušené šalvěje
  • 2 lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
1

Ve větším hrnci na olivovém oleji a másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek nasekaný na malé kousky. Česnek můžete rovněž prolisovat.

2

Jakmile cibule zavadne a mírně zezlátne, přidejte mleté maso, šalvěj, tymián, sůl a pepř. Přibližně 5 minut společně opékejte. Průběžně promíchávejte, aby se maso od sebe oddělilo a promísilo s bylinkami a kořením.

3

Jakmile se maso zatáhne, přisypte hladkou mouku a pár minut za stálého míchání dále restujte.

4

Následně přilijte vývar a pomalu vmíchejte mléko.

5

Pár minut prohřejte, přisypte brambory nakrájené na větší kousky a vařte na mírném ohni do změknutí brambor, což trvá přibližně 10–15 minut.

6

Mezitím z omytých kapustových listů vykrájejte tuhé stvoly a listy nasekejte nahrubo. Spolu se smetanou na vaření je přidejte do polévky a ještě 5 minut vařte. V průběhu vaření polévku dochuťte muškátovým oříškem, případně ještě solí a pepřem.

7

Polévku můžete pro pikantnost při podávání posypat čili vločkami, či jen dozdobit petrželkou, nasekanou kapustou anebo jen tak s pečivem. Hlavě se do ní s chutí rychle pustit.

Chcete-li polévku, řekla bych autenticky doladit, pak místo mletého masa dejte italskou klobásu Salsicciu a na talíři polévku posypte strouhaným parmazánem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.