Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat houbu Špičku obecnou

Letos je mimořádně příznivé počasí a tak v hojné míře roste mnoho druhů hub. Nemusíte ani chodit do lesa, houbička, kterou vám chci představit a nabídnout dva recepty na její využití, roste na loukách a v zahradách. Je to Špička obecná, lidově trávnička, meznička, tanečnice, řebíček.

Co je potřeba

Neuvádím přesné množství surovin, volte podle sebe, potřebujete jen:

  • vařené brambory
  • špičky
  • kousek másla
  • jarní cibulku
  • vejce
  • pepř
  • sůl
1

Atlasy hub uvádějí, že špičky naleznete od května do listopadu po deštích, zejména mimo les. Podaří-li se vám je najít, máte vyhráno. Většinou rostou ve větším množství pohromadě v trávě.

Objevují se v tzv. čarovných kruzích, je to dobře vidět na fotografii, houby rostou po okraji kruhu, kde je tmavší tráva. Houby v horku zasychají, nehnijí. Po dešti se „vzpamatují“.

Naučte se ji znát, využijte literaturu nebo mykologické poradny. Neznalý houbař ji může zaměnit za jiný druh. Vyplatí se naučit ji poznávat, patří mezi tužší houby a chutná opravdu dobře. Ještě doplním, že do jídel se dává jen klobouk, třeň je tuhý.

2

Chuť špiček nejlépe vynikne v jednoduchém nekomplikovaném jídle. Zbylé vařené brambory nakrájejte na plátky. Houby očistěte a na másle je osmahněte, případnou vodu nechte odpařit. Jarní cibulku nebo pór nakrájejte na špalíčky.

3

Zapékací misku vymažte máslem a skládejte do ní vrstvu brambor, hub a cibulky. Každou vrstvu přiměřeně osolte a okořeňte pepřem. Vše zalijte rozšlehaným vejcem.

4

Zapékejte v troubě při 190 °C dokud vejce neztuhnou. 

5

Postup na bramboračku nebudu vypisovat, každý ji zná nebo si dohledá, třeba i na stránkách našeho magazínu. Houbičku před vložením do polévky osmahněte na másle, pak vložte a vařte s ostatními ingrediencemi. Špičky v polévce nejsou rozměklé, většinou je konzumuje i odpírač hub.

Jedním z poznávacích znaků houbičky je pružný nelámavý třeň. Lze na něm uvázat uzel.

Recepty:

Jak uvařit polévky s houbami | 3 recepty

Jak uvařit poctivou bramboračku

Jak uavřit bramborovou polévku

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.