Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravější koláč s letními jablky a tvarohem

Letní jablka vynikají svou šťavnatostí a zejména nakyslou chutí, jíž můžete využít třeba při přípravě sladkých pokrmů a moučníků. Zkuste si upéct zdravější koláč s letními jablky a tvarohem podle následujícího receptu. Mimo sezónu lze použít jakákoliv jablka, pokud by však byla příliš sladká, je vhodné doplnit je citronovou šťávou, aby moučník získal výraznější chuť.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto (na kulatou koláčovou formu):

  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek mléka (kravského či rostlinného)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
  • špetka soli
  • máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy

Na tvarohový krém budeme potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 400 g hustého bílého jogurtu
  • 1/3 – 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 BIO vanilkový cukr

Na jablkovou náplň si připravíme:

  • 5 větších letních jablek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
1

Těsto připravíme následujícím způsobem: Vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny. Následně přilijeme mléko a rostlinný olej a nakonec vmícháme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Vše důkladně promícháme.

2

Tvaroh vyšleháme s bílým jogurtem a osladíme jej třtinovým a vanilkovým cukrem. Krém opět důkladně promícháme.

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. V míse je smícháme s třtinovým cukrem a mletou skořicí (případně i s trochou citronové šťávy).

3

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Poté do ní vlijeme připravené těsto a rovnoměrně jej rozetřeme. Na těsto naneseme tvarohový krém a nakonec jej posypeme ochucenými strouhanými jablky. Vše můžeme posypat ještě špetkou mleté skořice.

4

Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180° C a koláč pečeme asi 50–60 minut dozlatova. Posléze vyzkoušíme pomocí špejle, jestli je koláč opravdu dopečený. Před podáváním jej necháme vychladnout.

Bílý jogurt a tvaroh lze v receptu takřka libovolně zaměnit či zkombinovat, případně můžete použít i ricottu či mascarpone.

Jablka je možné nahradit jiným sezónním ovocem – nejlépe však s nakyslou chutí.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na rebarborový cheesecake
Sezóna rebarbory se již blíží, seznamte se tedy včas s možnostmi, jak tuto zeleninu dále využít. Pokud jste ještě nezkoušeli připravit z reb…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.