Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z pečeného květáku | recept

Polévka z pečeného květáku | recept. Květák je u nás oblíben především v jeho smažené podobě, což se jen stěží dá považovat za zdravou úpravu zeleniny. Zkuste si připravit květák zdravěji jako polévku. Receptů na květákovou polévku je samozřejmě celá řada, následující se liší především tím, že květák se předem upeče. Polévka tak získá trochu jemnější chuť i v případě, že ji rozmixujete na hladký krém. Základem polévky je samozřejmě květák, chuť dotváří obligátní cibule a česnek. Zajímavým doplňkem je hermelín, který podáváme s horkou polévkou.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 menší květák
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • cca 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetku soli, pepře, majoránky
  • trochu petržele, libečku či jiné oblíbené bylinky
  • kousek hermelínu
1

Jako první si opereme a očistíme květák, rozdělíme ho na menší hlavičky a klademe ho do zapékací misky. Zakápneme ho slunečnicovým olejem a trochu posolíme. Přidáme česnek rozdělený na stroužky, ale neloupeme ho. Nádobu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Květák pečeme asi 30 minut, aby změkl, ale zůstal pevný, není třeba, aby se úplně drolil.

2

Mezitím si oloupeme cibuli, nasekáme ji nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejeme rostlinný olej a cibuli na něm opečeme. Plamen stáhneme až ve chvíli, kdy začne cibule zlátnout. Necháme dojít.

3

V dalším kroku přidáme do hrnce upečený květák. Zalijeme vodou, aby byl květák ponořen, zvětšíme plamen a necháme krátce přejít varem. Osolíme a opepříme, můžeme přidat i špetku majoránky a zamícháme, česnek vyloupneme ze slupky, ponorným tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém.

4

Nakonec opereme bylinky a nasekáme je nadrobno, hermelín nakrájíme na malé kousky. Následně polévku rozdělíme do misek nebo talířů posypeme bylinkami, dozdobíme hermelínem a ještě horké podáváme. Hermelín se začne rozpouštět a táhnout. Dobrou chuť.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.